Harku valla jooksusarja korraldavad kohalikud entusiatid

Harku valla jooksusarja initsiatiiv tuleb kohalike jooksuentusiastide õhinapõhisest suhtumisest ja soovist valla terviseradade sadadele kasutajatele üks lahe sportlik traditsioon tekitada. Paljudel meist
on olnud tervisesporti tehes oma eeskujud, kellest rasketel hetkedel abi. Unistused ja ambitsioonid, mille poole püüelda. Loodame, et Harku Valla jooksusari suudab nii mõneski vallaelanikus jooksukire
heledama leegiga põlema panna.

Idee üle-vallalise jooksusarja loomiseks tuli korraldajatel 2023. aastal.
Kasevälja Küla Selts MTÜ oli korraldanud edukalt esimese Suurupi jooksu. Tagasiside osalejatelt ja sündmusele kaasa aidanud vabatahtlikelt oli lihtsalt nii innustav, et jooksu korraldajad lähenesid sügise hakul valla jooksusarja ideega naaberküla jooksuklubi TreeningPluss eestvedajatele. TreeningPluss tiimil oli samuti see mõte juba peas tiksunud. Möödunud aastal korraldati Vääna-Jõesuus lastejooks, kus osales üle saja väikese jooksusõbra ning soov oli korraldada veel jooksuvõistlusi Harku vallas.

Otsustati jõud ühendada, kindlust andis asjaolu, et TreeningPluss klubil on tänaseks juba ka paariaastane talviste jooks-matkade korraldamise kogemus. Plaanide pidamise käigus tekkis mõte ka meie valla auväärseima ehk juba 30ndat korda toimuva Tabasalu jooksu korraldajad (Tabasalu Triatloniklubi) kampa kutsuda.

Nii sündiski 2023. aasta hilissügisel otsus luua Harku valla jooksusari, esimesel aastal neljaetapiline – Tabasalu jooks, Suurupi jooks, Vääna-Jõesuu jooks ja Muraste jooks. Kui sari jooksu- ja tervisespordihuviliste poolt hästi vastu võetakse siis ehk järgmisel aastal juba rohkemate etappidega. Korraldajad läksid liikuma kindlameelse otsusega aastal 2024 võistlussari ellu viia. Harku vald on otsustanud sarjale õla alla panna, mis võimaldab üritusi tehniliselt kaasaegsel tasemel korraldada, teha rohkem teavitustööd ja rikastada auhinnalauda.

Kes need jooksuentusiastid on?

Jooksusarja loojaid liidab kirg jooksmise vastu. Jooksuklubi TreeningPluss eestvedajad Liina ja Taavi Kasela organiseerivad juba aastast 2021 jooksutreeninguid Vääna-Jõesuus ning aastast 2023 ka Tabasalus. Aastaid korraldatakse ka talvist jooks-matkade sarja Harku vallas, kus osalevad regulaarselt 60-100 liikumishuvilist. Treener Liina on väljaõppelt kergejõustiku ja liikumisharrastuse treener. Koos abikaasa Taaviga ollakse aktiivselt spordi juures juba üle 13 aasta, suur osa suvest möödub koos lastega erinevatel jooksu- ja rattavõistlustel osaledes. TreeningPluss jooksugrupp kutsub jooksuhuvilisi vallaelanikke liituma harrastajate seltskonnaga. Arendavad lõigutrennid on alati koos nauditavamad!

Kasevälja Küla Selts MTÜ liige Mart Sepp alustas jooksmisega alles neli aastat tagasi. Kõik algas abikaasale ja tütrele nutikellade kinkimisest. Peale perekondliku “ringide tegemise hulluse” tekkimist ei läinud kaua kui talle kingitus vastu tehti. Algasid igapäevased perekondlikud jalutamismaratonid. “Mäletan selgelt seda hetke, kus üle 30a sai külavahel jooksupingutus ette võetud ning kui uhke ma olin 2km läbimise üle tempos 8min/km,” meenutab Mart. Tänaseks ei ole Suurupi kandis teed-metsarada, kuhu jooksurännakud ei oleks teda viinud. Eelmisel aastal sai ära tehtud Mardi salaunistus – korraldada kodukandis jooksuvõistlus. Tegelikult oli plaan teha esimene Suurupi jooks 2024 aastal, 50’nda juubeli tähistamiseks, aga Harku valla külade päevad tõid võimaluse teha algust juba 2023a. See oli Mardi jaoks super tunne, kui külajooksust kukkus välja üle 120 osalejaga tervisespordiüritus.

Tabasalu Triatloniklubi on tegutsenud Harku vallas juba 27 aastat. Klubi sünnilooks võib lugeda perepoeg Roberti 10-aastast sünnipäevapidu Tabasalu Spordikompleksi pallisaalis, kus sel ajal ise edukalt triatlonivõistlustel osalenud Tiina ja Lembit Pallas korraldasid oma pere kolmele lapsele ja kõigile sünnipäevakülalistele palju sportlikke mänge ja teatevõistlusi, mis meeldisid nii lastele kui innustasid vanemaid. Rõõm lastega koos sporti teha viis klubi loomiseni ja esimesele ühisele treeningule 11. jaanuaril 1998.a. kogunes 11 triatlonihuvilist. Kõigi nende aastate jooksul on Harku valla lastele ja noortele loodud võimalused 5-6 korda nädalas regulaarselt treenida nii ujumist,
jalgrattasõitu kui jooksu (talvel ka suusatamist). Klubi tublimad noored on edukad nii Eesti Triatloni karikakasarja etappidel, Eesti meistrivõistlustel kui Euroopa juunioride karikaetappidel. Lisaks
igapäevasele treeningtegevusele on klubi korraldanud kaks-kolm võistlust aastas. 27.04.2024 toimuva Tabasalu XXX jooksu korraldus on Tabasalu Triatloniklubi õlgadel olnud 1999. aastast tänaseni.

Kõigi kolme korraldaja ühiseks eesmärgiks on jagada neis endis pulbitsevat spordirõõmu ka teiste Harku valla elanikega. Üheskoos tegutsedes võidavad nii sportlased kui korraldajad. Registreerimine Harku valla esimesele jooksusarjale on avatud. Jooksu ja tervisekõnni huviline, pane end juba täna kirja – anname oma valla jooksusarjale elu.

Arvamus "Harku valla jooksusarja korraldavad kohalikud entusiatid" kohta

Lisa kommentaar